2011. május 17., kedd

Erről-arról

Először is az időjárásról: hatalmas a hőingadozás itt, otthoni szemmel nézve. Ha sétálni indulunk, egy egész ruhatárat kell vinnem a gyereknek. Télikabáttól a napellenző sapkán át, kendőt, harisnyát stb., mert sohasem tudhatja az ember. Az egyik pillanatban 25 fok aztán 2 perc múlva 15, és süvítő szél. A holland anyukák nyilván rugalmasabbak nálam, elég éles a kontraszt. Sapkát szinte senki sem hord, pedig majd leviszi a szél az emberek fejét nekem már 1 hete fáj a jobb fülem, pedig sohasoha nem szokott, és még sapkát is hordok... Amikor egy átlagos tavaszi napnak megfelelően felöltöztettem Hangát, és nagy elégedetten sétáltunk ( harisnya, nadrág, pulcsi, széldzseki, sapka), szembejött egy helybéli babakocsival: a gyereken egy szál rövidujjú body és egy zokni....
Az emberek nagyon kedvesek errefelé, 99%ban hozzám szólnak az utcán mosolyogva, és kutykurutty nyelven közölnek valamit, amiből semmit sem értek. Én meg persze visszamosolygok, ez megy nekem nagyon :) Magyarországon is gyakorlom az utcán vadidegenekre mosolygást, csak nem túl jó a fogadóközönség :D Szóval itt így megy ez... Amúgy nagyon segítőkészek, bármiről is van szó, és eddig azt hiszem összesen két emberrel beszéltem aki nem tudott angolul.
A közlekedés hihetetlen. Mindenki biciklizik, nagyon vicces járgányokat látni. Az autósok mindig elsőbbséget adnak a biciklisnek, szinte figyelni sem kell a kereszteződéseknél. A gyalogosnak nem :) azok várhatnak, sőt a babakocsi sem siet nyilván sehova... Bicikliznek 80 évesek, és az egészen icipici ülni sem tudó babák is spéci babaülésben, ami a kormány és az első kerék közé beillesztett 'ládába' van rögzítve.
Evészet: ebédelni nem szoktak, a főétkezés 6 óra körül a vacsora, ekkor már általában otthon van az egész család. Már az első bevásárláskor feltűnt, hogy nagyon szerethetik a krumplit :) rengeteg féle előre elkészített krumpli van a hűtőkben, és persze sokféle husi, bár ez engem kevésbé hozott lázba :) Szeretik a krémleveseket, amit készen is lehet zacskóban kapni, nagyon vicces tud lenni egy másfél kilós zacskósleves. És persze rengeteg fajta sajtot lehet kapni, finomabbnál finomabbak, a szójatermékekről nem is beszélve. Vegaparadicsom :)
A házaknak és lakásoknak hatalmas ablakai vannak, persze függöny nélkül, de ez úgy tűnik senkit sem zavar. Minden tele van virágokkal, olyan mintha egy film díszletei között sétálgatnék. Idős nénikbácsik teázgatnak a ház előtt, a gyerekek az utcán csapatostul labdáznak iskola után. Kb minden utcasarkon találok játszóteret. 
A munkaidő 9től fél6ig tart, és ha az emberlánya gyereket szeretne, 6 héttel a szülés után visszavárják dolgozni. Hát engem aztán várhatnának...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése