2011. január 20., csütörtök

Buon compleanno, Dolce Vita!

A következő bejegyzés kivételesen nem Zabpehelyről szól (persze azért véletlenül Ő is belekeveredik a történetbe :) Jövő héten ünnepli Dolce Vita negyedik blogszülinapját, és virtuális kávéssütögetésre invitál minden lelkes olvasót. Mivel köztudottan Olaszország és kávérajongó vagyok, következzen egy kávés szülinapi puszi :)

Baci di Dama: 

Hagyományos süti Tortonából, egy kis kávéval megbolondítva :)

Hozzávalók:
A tésztához:
150g vaj
150g liszt
150g darált mandula (vagy mogyoró is lehet)
110g cukor
1 csipet só
A krémhez: 
150g 70%-os csoki
1 csésze jó erős eszpresszó
30g vaj

A tésztához valókat összegyúrjuk, folpackba csavarjuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Utána golyókat gyúrunk belőle, és 160 fokon 20 percig sütjük. A sütés végére szépen kilapulnak a golyók, és össze lehet őket illeszteni. A krémhez vízfürdő felett megolvasztjuk a csokit, és beletesszük a többi hozzávalót. Kicsit hagyjuk hűlni, majd összeragasztunk vele 1-1 sütit.
A hagyományos recept szerint a töltelék csak csokiból áll, a többit én módosítottam rajta, hogy kávés édesség legyen belőle. Nagyon jól passzol az édes, omlós tésztához az erőteljes, finoman olvadó kávés csoki...hmmm. Kár hogy Hanga nem ehet belőle, de a sütést Bóbitával a kézben, azért levezényelte a Kisasszony :)


4 megjegyzés:

  1. Hmmm, ez aztán igazán guszta... Hanga pedig igazán rendi, hogy hagy téged munkálkodni a konyhában :) Az előző bejegyzésekben pedig imádom a fotókat, ahol a szoborcumit próbálja megkaparintani :))) Nem túl gyerekbarát műalkotás :))

    VálaszTörlés
  2. Háát, az túlzás, hogy hagy munkálkodni :)néha azért kirámolja a konyhaszekrényt közben...

    VálaszTörlés
  3. Ezt ki fogom próbálni.:) Bár nekem most 55%-os csokim van itthon, remélem nem ront rajta.
    Szerencsére Roli szeret sütni (nem tudom kiktől örökölhette... :D), de a konyhaszekrényt ő is előtérbe helyezi.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, ez nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés