2012. szeptember 28., péntek

Óvodás

Túl vagyunk az oviba szoktatós héten. Hatalmas sikerrel és enyhe náthával zártuk a hetet, egy könnycsepp sem gördült végig a cuki pofiján :)
Első nap 1 órát voltunk együtt az oviban: minden gyereknek van egy "key person"-ja, magyarul főanyapótló gondozólány. Itt nem nagyon használhatom a gondozónő vagy néni kifejezést, mivel meggyőződésem hogy egyikük sincs több 30 évesnél :D Hanga gondozója Rachel, aki első nap nem volt ott sajnos, de helyette máslányok vették szárnyaik alá. Éppen össze volt vonva két csoport, de így sem voltak 15nél többen. Először szabad játék volt, majd fél óra múlva rendrakás, és bekapcsolták az interaktív táblát. Az összes picuri a táblához sereglett és megvitatták, hogy milyen zene legyen a youtuberól. Ezután tornaóraszerű hatalmas buli kerekedett, az egyik gondozólány úgy dobálta-pörgette a gyerekeket, hogy még Apacuki is megirigyelte volna. A hangulat átérzéséhez javaslom a következő dalok maximum hangerőn való hallgatását :D


Meglepetésemben majdnem leestem a székről, aztán alig bírtam illedelmes mosolynak álcázni a fuldokló nevetést :) Közben bejött az ovi vezetője, és magyarázni kezdte a modern dallamok jelentőségét. Nagyon tetszett, hogy minden gyerek felszabadultan ugrabugrált és mozgott. Felállítottak egy pici fa gerendát és azon egyensúlyozva sétáltak egymás után. Mindenki megvárta a másikat, külön hangsúlyozva egymás elfogadását, ami amúgy is sarokpontja az itteni nevelésnek. Ha valaki bántja a másikat, utána oda kell mennie megölelni!! Célokat tűznek ki a szülővel együtt a gondozók, és erről a folyamatról rendszeres időközönként feljegyzést készítenek, fényképeznek. Hanga céljai a nyelvtanulás és barátok szerzése :) A nyelvtanulás jól megy: papagáj üzemmód bekapcsolva, ismétel bármit amit mondanak neki. A bejáratnál minden kisgyerek képe kint van a falon, és a nevek tépőzárral odaerősítve, minden reggel azzal kezdik, hogy párosítják a neveket az archoz. Hanga képe már a második nap kint volt, mintha ősovis lenne. Kellett csinálnunk egy "all about me book"-ot avagy "Mindent Hangáról " füzetet. Ezt tele kell ragasztani képekkel élményekről, családról és beleírogatni. Majd felakasztják a szobában a falra, és minden nap meséltetik a gyereket, ha szomorú ezzel is tudják vigasztalni. Fotóznom nem szabadott, de mire ezt közölték, már csináltam pár dokumentatív jellegű fényképet :) 
Van nemtetsző furcsaság is:  nem kell váltócipő (de ha akarom lehet, perszehogyakarom :) a gyerek simán lehet gumicsizmában egész nap. 
Második nap 1 órát otthagytam Hangát, amit teljes nyugalommal fogadott: "Anya elmegy boltba, majd jön." ( az szerencsére nem jutott eszébe délután a boltban, hogy minek jöttünk megint boltba, ha én már voltam reggel...:) Harmadik nap 1,5 óra, negyedik nap 2 óra, ebéddel együtt. Hétfőtől élesben, persze csak heti két nap, 8-1-ig.
1 megjegyzés:

  1. szuper hírek!!! Remek kislányod van!!! Biztos hamarmegszereti az ovit!! Az angol meg gyerekjáték ebben a korban :o)!! Szóval csak hajrá várjuk az újabb bejegyzést :o) és fotókat!!!
    Puszi!!!

    VálaszTörlés